Lacy Leadership

Success is Near

jätevesien kierrätys ISS: llä ja Singaporessa

miltä tuntuisi juoda omaa virtsaansa? Useimmille se on toimenpide, johon ryhdyttäisiin vain äärimmäisissä olosuhteissa. Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) astronautit ovat kuitenkin viimeisen vuosikymmenen ajan juoneet kierrätettyä virtsaa joka päivä. Vuonna 2008 ISS asensi Vedenkeräysjärjestelmän, jätevesien kierrätyslaitteen, joka muuntaa virtsan, hien ja ilmakehän kosteuden juomavedeksi. Tämän laitteen ansiosta ISS on voinut olla paljon omavaraisempi ja sen kaltaiset […]

miltä tuntuisi juoda omaa virtsaansa? Useimmille se on toimenpide, johon ryhdyttäisiin vain äärimmäisissä olosuhteissa. Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) astronautit ovat kuitenkin viimeisen vuosikymmenen ajan juoneet kierrätettyä virtsaa joka päivä. Vuonna 2008 ISS asensi Vedenkeräysjärjestelmän, jätevesien kierrätyslaitteen, joka muuntaa virtsan, hien ja ilmakehän kosteuden juomavedeksi. Tämän laitteen ansiosta ISS on voinut olla paljon omavaraisempi ja sen kaltaiset laitteet voisivat palvella kestävämmin puhtaan veden tuottamista maapallolla.

vettä käytetään erilaisissa tehtävissä Kansainvälisellä avaruusasemalla. Tieteelliset kokeet, ruoan nesteytys ja astronauttien hygienia edellyttävät kaikki, että ISS: llä on runsaasti vettä saatavilla matkustajille. Täyttääkseen kaikki ISS: n vaatimukset insinöörit kehittivät veden talteenottojärjestelmän. Astronautti Chris Hadfield selittää videolla, miten veden talteenottojärjestelmä toimii, että järjestelmä käyttää ”suodattimia ja tynnyrin kokoista tislaajaa, joka pyörii luodakseen keinotekoista painovoimaa sekä siirtääkseen jätevettä pitkin” (VideoFromSpace, 2013). Aluksi epäpuhtaudet poistetaan jätevedestä pyörivässä tislausyksikössä. Tislausvaiheen jälkeen vesi siirtyy aseman vedenprosessorikokoonpanoon, jossa se käsitellään ja suodatetaan ennen kuin ISS: n asukkaat voivat käyttää sen uudelleen (NASA Johnson, 2014). Hadfield väittää myös, että vaikka astronautit juovat kierrätettyä virtsaa, ”vesi, johon päädymme, on puhtaampaa kuin suurin osa vedestä, jota juot päivittäin” (NASA Johnson, 2014).

Japan Aerospace Exploration Agencyn astronautti Koichi Wakata seisomassa ISS: n veden talteenottojärjestelmän edessä (NASA Johnson, 2014)
Japan Aerospace Exploration Agencyn astronautti Koichi Wakata seisomassa ISS: n veden talteenottojärjestelmän edessä (NASA Johnson, 2014)

veden talteenottojärjestelmän ansiosta ISS tuottaa vuosittain jopa 6000 litraa vettä ja on onnistunut ottamaan talteen noin 93% vedestään (VideoFromSpace, 2013). Näiden lukujen odotetaan vain paranevan, kun jätevesien kierrätystekniikoita kehitetään edelleen. Itse asiassa NASA ja Puerto Ricon yliopisto ovat kehittäneet uusia jätevesien talteenottojärjestelmiä, jotka pystyvät paitsi muuttamaan virtsan juomavedeksi myös tuottamaan sähköenergiaa (Nicolau, 2014). Tämä on tärkeä askel ihmiskunnan kyvylle ylläpitää itseään pitkiä aikoja poissa planeetalta.

maapallolla veden talteenottojärjestelmää muistuttavat jätevesien talteenottojärjestelmät ovat merkityksellisiä useiden YK: n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Jäteveden talteenottojärjestelmät pystyvät parantamaan juomaveden saantia syrjäisissä tai kehittymättömissä paikoissa maapallolla. Näitä järjestelmiä voidaan kuitenkin käyttää myös kehittyneemmillä alueilla vesivarojen monipuolistamiseksi ja kaupunkien ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Singaporessa onkin jo otettu käyttöön maanlaajuinen jätevesien talteenottojärjestelmä. Singaporen NEWater-järjestelmä kerää maan jäteveden ja muuntaa sen juomavedeksi. Suurin osa tuotetusta uudisvedestä käytetään teolliseen kulutukseen eikä juomakäyttöön. Singaporen kansallinen Vesivirasto PUB kuitenkin väittää, että se on ”hyvin WHO: n ja USEPA: n juomavedelle asettamien vaatimusten mukainen” (Pub, 2018). Lähiaikoina puhdas vesi ei välttämättä ole peräisin järvistä ja joista, vaan se voi tulla omasta vessasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.